De Dirigent

Frederic Voorn (1962, Uithoorn) is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is pianist, componist en maakt radioprogramma’s. Hij dirigeert vier koren, schrijft artikelen en is bezig met een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten.

Als programmamaker bij de radio is hij sinds 1997 actief. Naast Pianistenuur maakt hij programma’s voor de NPS (Het Eerste Uur), de VPRO (Het Middagconcert en Urubicha) en de Concertzender. Als pianist heeft hij veel concerten gegeven. Hij was prijswinnaar van het Frank Martin Concours en werd voor diverse internationale festivals uitgenodigd. In 1996 verscheen een CD met sonates van Domenico Scarlatti. Hij maakte verschillende concertreizen door Europa, Rusland en de Verenigde Staten en was solist bij diverse orkesten.

Vanaf 2005 is Frederic Voorn zich meer en meer op het componeren gaan richten. Hij heeft een orkeststuk geschreven getiteld: ‘Ezra’s Journey’ (2005) en zijn ‘Eerste Strijkkwartet’ (2006) ging in 2008 in Amerika in première. Andere werken, zoals de ‘Pièces simples et naturelles’ voor piano (2005) en de ‘Caprice voor viool en piano’ (2007) werden al diverse keren uitgevoerd. In 2015 gaat tijdens het 25-jarig jubileum van Cantiflora zijn compositie ‘Ja Vas Loebiel’ op een gedicht van Poesjkin in première. Dit is een wereldpremière. In 2015 zag zijn derde CD ‘The Art of the Nocturne’ het licht. Sinds 2006 is hij dirigent bij Cantiflora.

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Jan Huizing, Jan Wijn en Haakon Austbö. In 1987 behaalde hij in Utrecht zijn diploma Uitvoerend Musicus. Daarna volgden lessen in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov en Joeri Levin.

Frederic Voorn woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee zonen.